ترخیص کالا

 

ترخیص کالا به معنای انجام مراحل قانونی و اداری برای واردات یا صادرات کالا است. در فرآیند ترخیص کالا، اطلاعات مورد نیاز درباره کالا، شامل نوع، مقدار، ارزش و منشأ آن، به همراه مدارک لازم جمع آوری و به گمرک ارائه می‌شود.

سپس گمرک با بررسی و تأیید صحت اطلاعات و مدارک، به تأمین امنیت ملی و حفظ منافع داخلی پاسخگو است. پس از تایید گمرک، کالا به دست خریدار یا فروشنده تحویل داده می‌شود. ترخیص کالا در حمل و نقل جاده‌ای، هوایی، ریلی و حمل دریایی بخشی از مراحل پایانی حمل و نقل به شما می‌آید.

مراحل ترخیص کالا از گمرک

همانطور که عنوان شد هر تاجر و یا بازرگانی که می خواهد در زمینه واردات کالا موفقیت چشمگیری داشته باشد علاوه بر مفهوم تراتزیت باید با مراحل ترخیص کالا از گمرک به عنوان یک فرآیند جدی و مهم آشنا باشد. تا کالاهای مربوطه در اسرع وقت و به بهترین شیوه ممکن به مقصد مورد نظر ارسال گردد ترخیص کالا از گمرک شامل مراحل زیر می باشد:

دریافت پرو و پکینگ لیست
گرفتن مجوز ثبت سفارش بازرگانی
بیمه کردن کالاها
هماهنگی جهت انجام بازرسی های لازم در مبدا و مقصد
تشکیل پرونده برای تخصیص ارز و حواله بانکی
ارتباط با شرکت حمل و نقل بین المللی
دریافت اسناد حمل از شرکت حمل و نقل
تکمیل اسناد و تشکیل پرونده
تنظیم پیش نویس دور اظهاری
بررسی و تایید توسط کارشناس فنی گمرک دور اظهاری

 

نکات مهم در ترخیص کالا از گمرک

ترخیص کالا از گمرک ملزم به رعایت قوانین و انجام سلسله مراتب مشخصی می باشد. بنابراین لازم است که با قوانین و مقررات آن آشنا باشید تا تمام مراحل ترخیص کالا از گمرک مطابق مقررات و ضوابط از پیش تعیین شده انجام شود. البته در این میان رعایت نکات مهم و کلیدی باعث می شود سرعت انجام ترخیص کالا از گمرک بیشتر شود و بار شما در زمان کوتاه تری به مقصد ارسال گردد.

قبل از هر چیز به یاد داشته باشید که هنگام انجام فرایند ترخیص کالا از گمرک مجوز های لازم را داشته باشید. یعنی علاوه بر انجام مراحل حمل کالا از گمرک و تهیه اسناد و مدارک مورد نیاز، شما باید مجوز هایی که نشان دهنده شکل قانونی انتقالات تجاری تان باشد را نیز داشته باشید.

این مجوز ها که باید توسط سازمان های ذیربط دارای تاییدیه باشد سرعت سرعت حمل و انتقال کالاهای وارداتی شما را افزایش می‌دهد.

با توجه به آنکه فرآیند ترخیص کالا از گمرک طبق یک سری سلسله مراتب از پیش تعیین شده انجام می شود و همواره لازم است که با قوانین و مقررات تعیین شده در این زمینه آشنا باشیم و تمامی مراحل ترخیص کالا را مطابق با مراحل و ضوابط آن به انجام برسانیم، همچنین در این زمینه توجه به یک سری نکات کلیدی نیز می تواند در انجام هر چه بهتر این فرآیند موثر بوده و سرعت انجام این کار را افزایش دهد.

از جمله نکات کلیدی در زمینه ترخیص کالا از گمرک داشتن مجوزهای لازم و ضروری این کار است. در واقع شما علاوه بر تهیه ی اسناد و مدارک مورد نیاز گمرک برای حمل و انتقال کالاهای وارداتی خود، به یک سری مجوزها نیز نیاز دارید تا نشان دهد تمام انتقالات تجاری شما به شکل قانونی در حال انجام بوده و دارای تاییدیه سازمان های ذیربط می باشد.

از جمله مجوزهای لازم که باید هر تاجر و بازرگانی در زمینه ترخیص کالا از آن برخوردار باشد، کارت حق العمل کاری و کارت بازرگانی است که توسط سازمان گمرک کشور صادر می شود. این کارت در واقع نشان می دهد تمام نقل و انتقالات تجاری شما مورد تایید سازمان های نظارتی کشور می باشد و تمامی فعالیت های تجاری و بارزگانیتان قانونی است.

از دیگر نکات مهم و کلیدی که همواره لازم است در خصوص ترخیص کالاهای خود به آن توجه نماید، تعیین ارزش کالاهای ترخیص شده می باشد. تعیین ارزش کالاها در مرزهای کشورهای مختلف با قیمت های متفاوتی تعیین می شود و لذا لازم است که یک ترخیص کار گمرک یا یک تاجر با تجربه پیش از انجام فرآیند ترخیص به این موضوع مهم توجه نموده و ارزش کالاهای ترخیصی را بررسی نماید.

تکمیل اسناد و مدارک مورد نیاز ترخیص کالا

همانطور که گفته شد برای ترخیص هرگونه کالا از گمرک لازم است که یک سری اسناد و مدارک تهیه نموده و به گمرک ارائه دهید؛ اما شاید بپرسید این اسناد و مدارک چه اسنادی هستند یا چه الزامی برای تهیه آن ها وجود دارد؟

در پاسخ به این سوال باید بگوییم که شما برای ترخیص هر گونه کالا به اسنادی نیاز دارید که علاوه بر معرفی تجارت شما و قانونی بودن نقل و انتقالاتتان، اظهارات و درخواست قانونی شما را در خصوص حمل و نقل های بین المللی به گمرک ارائه داده و لذا تجارت شما را مورد تایید سازمان ها و مراجع قانونی کشور نشان دهد.

اسناد و مدارکی همچون اظهارنامه واردات، تصویر کارت بازرگانی، قبض انبار، بارنامه، ترخیصیه، گواهی مبدا، فاکتور یا سیاهه خرید، اعلامیه تامین ارز با نامه برات، پروفرما یا پیش فاکتور، مجوز ثبت سفارش، لیست عدل بندی، بیمه نامه، پروانه بهره برداری شرکت های تولیدی، مجوزهای قانونی برای ترخیص کالا، وکالتنامه رسمی و پروانه صادراتی از جمله اسناد و مدارکی است که هر تاجر و بازرگانی باید آن ها را آماده کرده و به اداره گمرک ارائه دهد.